helm2

Werken en leren

in de bouw

haagbouw werken_en_leren_in_de_bouw

Haagbouw is opgericht door de bouwbedrijven in de regio. Het vervult een spilfunctie voor opleidingen in een bouwbrede sector, zowel voor iedereen die het vak wil leren als werknemers die al in de bouw werken.

kansenvoorwest logo middel 3186.480x240x1

DH NL Rgb

europa ster

Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

EFRO-project werkplaats

Doel van het project was om ervoor te zorgen dat nieuwe instroom in de bouw een vooropleiding kon krijgen voordat ze een opleiding startten en natuurlijk voordat ze aan het werk zouden gaan. Hiervoor was noodzakelijk een goed geoutilleerde werkplaats met moderne machines en een kantoorruimte in Den Haag Zuid West. Hier dienden instructeurs aanwezig te zijn om de vooropleiding te verzorgen en voor de benodigde begeleiding. Bovendien wilde Haagbouw in 2017 via dit instrument 100 arbeidsplaatsen invullen.

De werkplaats was in 2017 gereed en heeft in de projectperiode 244 werkzoekenden op de werkplaats gehad die een baan in de bouw zochten. Een lege hal is in een redelijk korte termijn omgetoverd tot een goed functionerende opleidingswerkplaats waar iedereen die gemotiveerd is, de eerste stappen kan zetten naar een toekomst in de bouw.

Zonder de financiële steun van de Europese Unie was het niet mogelijk geweest om deze werkplaats te realiseren en zoveel mensen te toetsen en op te leiden.

Leuk, nuttig en leerzaam. Dat vonden de meeste van de ruim 200 VMBO- en Mavo-leerlingen die de afgelopen dagen kennis hebben gemaakt met de bouw tijdens de Haagbouw-doedagen. Of, om een van de meisjes te citeren: “Nu weet ik zeker dat ik de bouw in ga”.

Het waren de tweedeklassers van de VMBO- en Mavo-scholen uit de regio Den Haag die afgelopen dagen bij Haagbouw op bezoek kwamen. Om te timmeren, metselen, tegelzetten, gipssteen bewerken en dakpannen te leggen. Leuk, vonden de meeste leerlingen. Geweldig, zeiden de docenten: “We zien deze kinderen nu van een heel andere kant. Wat zijn ze goed bezig!”

Opleiding voor jongens én meisjes
Haagbouw-directeur Olaf Polders is blij met het enthousiasme: “We hebben de komende jaren heel veel nieuwe vaklui in de bouw nodig en dit zijn onze toekomstige timmerlieden en metselaars.”

Haagbouw is het opleidingsbedrijf voor de bouw in de Haagse regio en leidt jongens en meisjes op voor deze beroepen. Polders: “Ja, we hebben ook een meisje in de opleiding.” De leerlingen komen in dienst bij Haagbouw en volgen de beroepsbegeleidende leerweg: vier dagen werken in een leerbedrijf (met salaris!) en één dag naar school.

Sectorkeuze
“Om de tweedeklassers te helpen bij hun sectorkeuze, organiseren we jaarlijks deze doedagen”, aldus Polders. “Zo kunnen de kinderen zien en voelen of de bouw iets voor hen is. Want als je het nog nooit gedaan hebt, weet je ook niet of je het leuk vindt. Voor sommige kinderen is het de bevestiging: ja, dit is wat ik wil gaan doen. Anderen hebben al besloten een andere richting te kiezen. Dat is ook prima, maar we hopen natuurlijk wel ze voor de techniek te behouden.”

Klik hier voor meer foto’s waarop o.a. leerlingen te zien zijn van het Corbulo College in Voorburg en het Roemer Visscher College uit Den Haag.

Onderhoud door valstar media